Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami
Szukasz pomysłu na niebanalny obiad?
Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami
Składniki na 4 porcje:
- 0,8kg polędwicy wołowej (4 steki po 200g)
- 20g pieprzu czerwonego w ziarnie
- Sól morska
Pieczone Bataty:
- 0,7kg batatów
- 40ml oliwy z oliwek
- 10g soli morskiej
Majonez aioli:
- 3 główki czosnku
- 10g soli morskiej
- 4szt. żółtka
- 0,2l oliwy z oliwek
- 0,2l oleju
- 1łyżka musztardy dijon
- Sok z ½ cytryny
- Sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C. Zawinąć w folię aluminiową każdą główkę czosnku z dodatkiem soli morskiej i łyżką oliwy z oliwek. Z batatami postąpić tak samo jak z czosnkiem.
Piec ok 1 godziny. Folię ostrożnie rozwinąć i pozostawić do wystudzenia. Czosnek wycisnąć z łupinek, rozgnieść widelcem na papkę. Bataty obrać ze skórki i przetrzeć na puree, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Żółtka ucieramy mikserem z sokiem z cytryny i musztardą dijon, dolewamy cienkim strumieniem oliwę wymieszaną z olejem by uzyskać konsystencję majonezu. Pod koniec dodać łyżkę wody, doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz dodać pieczony czosnek.
W moździerzu rozetrzeć czerwony pieprz. Steki z polędwicy obsypać czerwonym pieprzem i skropić olejem.
Grill nagrzać do 220*C. steki piec ok 5 minut z każdej strony. Po odwróceniu posolić solą morską. Zdjąć na deskę na 2 minuty by mięso odpoczęło. Podawać z puree z batatów i sosem aioli.
Przepis: Ariete | Zdjęcia: www.dwor-korona.pl