Przepisy
-
Arepas PRZEPIS na tradycyjny smak Ameryki Łacińskiej
Arepas to jeden z najbardziej charakterystycznych przysmaków kuchni Ameryki Łacińskiej, szczególnie popularny w Wenezueli i Kolumbii. Te niewielkie placki z…
Czytaj dalej -
Injera Przepis na tradycyjny etiopski chleb z teffu | Historia i znaczenie kulturowe
Injera (budeena) to charakterystyczny, fermentowany, naleśnikopodobny chleb o gąbczastej strukturze, który stanowi podstawę diety w Etiopii i Erytrei. W tych…
Czytaj dalej -
Roti Canai PRZEPIS na malezyjski płaski chlebek
Roti canai to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych dań w Malezji. Jest to płaski chlebek, który swoją popularność zawdzięcza…
Czytaj dalej -
Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN! [PRZEPISY]
Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
Czytaj dalej -
Fasolnik chiński PRZEPISY uprawa, pielęgnacja, właściwości
Fasolnik chiński, zwany także “Yardlong bean” lub “Kacang panjang” w języku indonezyjskim. Jest to gatunek rośliny strączkowej (Vigna unguiculata subsp.…
Czytaj dalej -
Papryka Serrano Przepisy, uprawa, zastosowanie kulinarne i właściwości zdrowotne
Papryka serrano to jedna z najbardziej cenionych i tradycyjnych odmian chili pochodzących z Meksyku. Choć mniejsza i smuklejsza niż jalapeño,…
Czytaj dalej -
Pane di Altamura Przepis na chleb z serca Apulii
Pane di Altamura to jeden z najsłynniejszych chlebów Włoch – złocisty, aromatyczny, wypiekany z lokalnej pszenicy durum i chroniony unijnym…
Czytaj dalej -
Manakish z Zatarem PRZEPIS na arabską pizzę chlebek Man’ousheh
Manakish z Zatarem to jedna z najbardziej charakterystycznych i uwielbianych potraw kuchni bliskowschodniej. Popularna na całym Bliskim Wschodzie, od Libanu…
Czytaj dalej -
Papryka Jalapeño PRZEPISY, uprawa i właściwości
Papryka jalapeño to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych i lubianych odmian papryki chili na świecie. Jej charakterystyczna, średnio ostra…
Czytaj dalej -
Knäckebröd PRZEPIS na szwedzki chrupki chleb z historią
Knäckebröd, znany też międzynarodowo jako crispbread, to cienki, chrupiący i niezwykle trwały chleb, który stał się jednym z symboli kuchni…
Czytaj dalej