22 godziny temu

    Chile de árbol Przepisy i wszystko, co warto wiedzieć o tej ostrej papryczce

    Chile de árbol to jedna z najpopularniejszych papryczek wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej. Jej nazwa, oznaczająca dosłownie „papryka drzewna” (z hiszp.…
    6 dni temu

    Pan de bono PRZEPIS na kolumbijskie bułeczki serowe z tapioki i kukurydzy

    Pan de bono (znane też jako pandebono) to tradycyjne kolumbijskie pieczywo o charakterystycznej, lekko chrupiącej skórce i miękkim, elastycznym wnętrzu.…
    2 tygodnie temu

    Co to jest chipotle, jak powstaje i jak je wykorzystać w kuchni

    Wyjątkowo aromatyczne, głęboko dymne i lekko pikantne – chipotle to jeden z najciekawszych składników w kuchni meksykańskiej i tex-mex. Coraz…
    2 tygodnie temu

    Magia tradycji i smaku, czyli Wianki na Winnicy

    Już w sobotę, 28 czerwca, Winnica Dąbrówka w Dąbrówce Szczepanowskiej (gmina Pleśna, powiat tarnowski) zamieni się w jedno z najbardziej…
    3 tygodnie temu

    Które papryki są najlepsze do nadziewania?

    Najlepsze papryki do nadziewania to te, które łączą łagodną lub umiarkowaną ostrość, dużą wielkość, mięsisty miąższ i łatwość w obróbce…
    3 tygodnie temu

    Pão de queijo PRZEPIS na brazylijskie bułeczki serowe z tapioki

    Pão de queijo to brazylijski klasyk, który łączy w sobie chrupiącą skórkę, ciągnący środek i intensywny serowy smak. Te małe,…
    3 tygodnie temu

    Czy wszystkie żółte papryczki są mniej ostre od czerwonych?

    Nie – kolor papryczki nie przesądza o jej ostrości. O tym, jak bardzo papryka piecze, decyduje zawartość kapsaicyny, czyli ostrej…
    7 czerwca 2025

    Dracontomelon Co to jest i jak smakuje wietnamski owoc quả sấu

    Dracontomelon to rodzaj roślin z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae), obejmujący kilka gatunków drzew owocowych. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest Dracontomelon…
    Back to top button
    Close