22 godziny temu
Chile de árbol Przepisy i wszystko, co warto wiedzieć o tej ostrej papryczce
Chile de árbol to jedna z najpopularniejszych papryczek wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej. Jej nazwa, oznaczająca dosłownie „papryka drzewna” (z hiszp.…
6 dni temu
Pan de bono PRZEPIS na kolumbijskie bułeczki serowe z tapioki i kukurydzy
Pan de bono (znane też jako pandebono) to tradycyjne kolumbijskie pieczywo o charakterystycznej, lekko chrupiącej skórce i miękkim, elastycznym wnętrzu.…
2 tygodnie temu
Co to jest chipotle, jak powstaje i jak je wykorzystać w kuchni
Wyjątkowo aromatyczne, głęboko dymne i lekko pikantne – chipotle to jeden z najciekawszych składników w kuchni meksykańskiej i tex-mex. Coraz…
2 tygodnie temu
Magia tradycji i smaku, czyli Wianki na Winnicy
Już w sobotę, 28 czerwca, Winnica Dąbrówka w Dąbrówce Szczepanowskiej (gmina Pleśna, powiat tarnowski) zamieni się w jedno z najbardziej…
3 tygodnie temu
Które papryki są najlepsze do nadziewania?
Najlepsze papryki do nadziewania to te, które łączą łagodną lub umiarkowaną ostrość, dużą wielkość, mięsisty miąższ i łatwość w obróbce…
3 tygodnie temu
Pão de queijo PRZEPIS na brazylijskie bułeczki serowe z tapioki
Pão de queijo to brazylijski klasyk, który łączy w sobie chrupiącą skórkę, ciągnący środek i intensywny serowy smak. Te małe,…
3 tygodnie temu
Czy wszystkie żółte papryczki są mniej ostre od czerwonych?
Nie – kolor papryczki nie przesądza o jej ostrości. O tym, jak bardzo papryka piecze, decyduje zawartość kapsaicyny, czyli ostrej…
7 czerwca 2025
Dracontomelon Co to jest i jak smakuje wietnamski owoc quả sấu
Dracontomelon to rodzaj roślin z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae), obejmujący kilka gatunków drzew owocowych. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest Dracontomelon…