Kuchnia – gotowanie
-
Ackee – narodowy owoc Jamajki, który może nawet zabić
Ackee (Blighia sapida) to drzewo owocowe pochodzące z Afryki Zachodniej, szczególnie popularne na Jamajce, gdzie jest uważane za owoc narodowy.…
Czytaj dalej -
Longan – Egzotyczny Skarb Azji: Właściwości, Smak i Przepisy na Pyszne Potrawy
Longan (Dimocarpus longan) to egzotyczne, tropikalne drzewo owocowe, które należy do rodziny Sapindaceae. Pochodzi z południowej i południowo-wschodniej Azji, głównie…
Czytaj dalej -
Feijoa (Akka Sellowa) – smak, uprawa, właściwości, przepisy
Acca sellowiana, znana również jako Feijoa, guavasteen czy ananasowa gujawa, to gatunek rośliny z rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Roślina pochodzi z…
Czytaj dalej -
Babaco (Carica pentagona) jak smakuje, właściwości, uprawa, przepisy
Babaco (Carica pentagona), znany również jako “champagne fruit” lub “mountain papaya”, to roślina z rodziny Caricaceae pochodząca z regionu Andów…
Czytaj dalej -
Pandan – egzotyczny skarb kulinarny z południowo-wschodniej Azji
Roślina Pandan to egzotyczny skarb kulinarny, który zdobywa coraz większe uznanie na całym świecie. Znana z intensywnie zielonego koloru i…
Czytaj dalej -
Odkryj niezwykły smak suszonych liści kaffir w kuchni
Suszone liście kaffir to wyjątkowe składniki, które wprowadzają do potraw niezrównany cytrusowy smak i aromat. Pochodzące z drzewa limonki kaffir…
Czytaj dalej -
Rambutan – jak smakuje? Uprawa, właściwości, przepisy
Rambutan to tropikalne drzewo owocowe z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Pochodzi prawdopodobnie z rejonu Indonezji, ale uprawiany jest w wielu krajach…
Czytaj dalej -
Chayote (Kolczoch jadalny) – jak smakuje? Uprawa, właściwości, przepisy
Chayote (Kolczoch jadalny) to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej. Roślina ta jest uprawiana…
Czytaj dalej -
Tumbo – jak smakuje? Uprawa, właściwości, przepisy
Tumbo, która nazywa się botanicznie Passiflora tarminiana. Jest to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych (Passifloraceae), pochodzący z Ameryki Południowej, zwłaszcza…
Czytaj dalej -
Eddo (Taro) – jak smakuje, uprawa, właściwości, przepisy, Mąka Eddo
Eddo (Colocasia esculenta) jest rośliną zielną z rodziny obrazkowatych (Araceae). Pochodzi z rejonów tropikalnych i subtropikalnych Azji, Afryki i Oceanii,…
Czytaj dalej