Kuchnia – gotowanie
-
Laksa PRZEPIS na zupę z Malezji i Singapuru
W świecie kulinarnym, gdzie każda potrawa ma swoją historię, laksa stanowi fascynujący rozdział. Ta wyjątkowa i aromatyczna zupa, pochodząca z…
Czytaj dalej -
Rasam PRZEPIS na aromatyczną indyjską zupę
Rasam, jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni południowoindyjskiej, to lekka, często pikantna i kwaśna zupa, która jest podstawą codziennych posiłków…
Czytaj dalej -
Dosa PRZEPIS na indyjskie naleśniki
Dosa, cienki, chrupiący placek ryżowy, jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni południowoindyjskiej, cenionym zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i…
Czytaj dalej -
Vada PRZEPIS na Vadai przysmak kuchni indyjskiej
Vada, znana również jako wada lub vadai, jest jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków kuchni indyjskiej, szczególnie popularnym w południowych i…
Czytaj dalej -
Trawa CYTRYNOWA Jak smakuje Do czego używać PRZEPISY
Trawa cytrynowa, znana jako Cymbopogon citratus, jest jednym z najbardziej popularnych i wszechstronnych ziół wykorzystywanych w kuchni oraz w tradycyjnej…
Czytaj dalej -
Idli PRZEPIS na delikatny przysmak z serca kuchni południowoindyjskiej
Idli, tradycyjna południowoindyjska potrawa, to delikatne, puszyste, parowane ciasteczka ryżowe, które od dawna są podstawą kuchni w regionach takich jak…
Czytaj dalej -
Sambar PRZEPIS na symfonię smaków Południowoindyjskiej kuchni
Sambar, serwowana na co dzień w każdym domu w południowych Indiach, to esencjonalna zupa, która przemawia do serca każdego miłośnika…
Czytaj dalej -
Tadka czyli sztuka aromatyzowania w kuchni indyjskiej
Tadka, znana również jako tadka, chaunk, baghar, czy tempering, to kluczowa technika kulinarne stosowana w kuchni indyjskiej i południowoazjatyckiej. Jest…
Czytaj dalej -
Lumpia PRZEPIS na Filipińskie naleśniki / sajgonki
Lumpia to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych potraw kuchni filipińskiej. Jest to rodzaj azjatyckiego zawijanego przysmaku, który podobnie jak…
Czytaj dalej -
Serce PALMY czym jest i jak smakuje PRZEPISY
Serce palmy, znane również jako Heart of Palm, jest delikatnym i wyrafinowanym produktem spożywczym pozyskiwanym z wnętrza różnych gatunków palm.…
Czytaj dalej