Zdrowie

Osoby pijące herbatę żyją dłużej

Picie herbaty co najmniej trzy razy w tygodniu wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem, wynika z badań opublikowanych dzisiaj w czasopiśmie naukowym European Journal of Preventive Cardiology.

Analiza objęła 100 902 uczestników projektu bez historii zawału serca, udaru mózgu lub raka. Uczestników podzielono na dwie grupy: zwykłych pijących herbatę (trzy lub więcej razy w tygodniu) i nigdy lub bardzo rzadko pijących herbatę (mniej niż trzy razy w tygodniu) i obserwowano przez okres ponad 7 lat.

Spożywanie zwykłej herbaty wiązało się z zdrowszymi latami życia i dłuższą oczekiwaną długością życia. Konsumenci zwykłej herbaty mieli o 20% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.

Picie zielonej herbaty wiązało się z około 25% niższym ryzykiem wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, śmiertelnej choroby serca i udaru mózgu oraz śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

Zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz  czynnikami ryzyka, w tym przed nadciśnieniem. Czarna herbata jest w pełni sfermentowana i podczas tego procesu polifenole są utleniane i mogą utracić działanie przeciwutleniające. Po drugie, czarną herbatę w wielu krajach często podaje się z mlekiem, co, jak wykazały wcześniejsze badania, może przeciwdziałać korzystnemu wpływowi herbaty na funkcje naczyniowe.

Źródło: EUROPEJSKIE TOWARZYSTWO KARDIOLOGICZNE

Tagi
Pokaż więcej

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *