Maseczka z liczi
Liczi uprawiane jest gównie w Chinach od 2000 lat. Dla mieszkańców południowych Chin jest „królem owoców”.
Owoce mają słodki i intensywny smak i są bogatym źródłem witaminy C, zawierają również sole mineralne. Przede wszystkim posiądą dużą ilość potasu (171 mg w 100 g). Liczi jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak: białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy E i K oraz witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9). Posiada również minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, selen, sód, wapń, żelazo. Wschodnia medycyna alternatywna upatruje w liczi dobry lek na choroby układu oddechowego.
Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i odżywczym, jest stosowany w kosmetykach takich jak maski, kremy i peelingi. Dzięki dużej zawartości witaminy C, ekstrakt dobrze sprawdzi się w produkcji kolagenu i jako zmiatacz wolnych rodników.
Potrzebne składniki:
3-4 owoce liczi
2 łyżeczki glinki zielonej
Sposób przygotowania:
Obrane z różowej skórki i pozbawione pestki liczi rozgniatamy bądź miksujemy na papkę. Łączymy rozgniecione liczi z glinką i mieszamy na jednolitą masę.
Nakładamy na oczyszczoną skórę i trzymamy 15-20 min. Po czym zmywamy letnią woda.