Dieta
-
Co producenci dodają do żywności i po co?
Producenci żywności lubią anonsować, że ich produkt nie zawiera konserwantów, zdając sobie sprawę z tego, że wielu konsumentów obawia się…
Czytaj dalej -
Fakty i mity o kaloriach
Od 45 do 75 proc. – tyle pobranej energii organizm „spala” na trawienie, oddychanie, pracę serca i utrzymanie prawidłowej temperatury.…
Czytaj dalej -
Czarna herbata pomaga schudnąć
Czarna, biała, czerwona i zielona, plus różnego rodzaju mieszanki aromatyzowane. Herbata świetnie rozgrzewa, przydaje się w chłodne dni. Przez wiele…
Czytaj dalej -
Dieta a zapalenie łojotokowe skóry
Długo zastanawiałam się jak napisać ten post i co tak konkretnie powinno w nim się znaleźć. Ta zwłoka nie wynika…
Czytaj dalej -
Rany przewlekłe – czy dieta pomaga w ich leczeniu?
To FAKT! Trudno gojące się rany, takie jak np. odleżyny czy stopa cukrzycowa, mogą wymagać specyficznej zmiany diety, m.in. po…
Czytaj dalej -
„Superfood”: Co to właściwie oznacza? I które produkty rzeczywiście zasługują na to miano?
Konsumenci coraz częściej stykają się w przestrzeni medialnej oraz przy sklepowych półkach z produktami spożywczymi promowanymi jako „superfood”. Co to…
Czytaj dalej -
Jedz owoce i warzywa – zmniejsz ryzyko zachorowania na raka piersi
Kobiety, które codziennie spożywają dużą ilość warzyw i owoców, są mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi, niż te, które jedzą…
Czytaj dalej -
Dlaczego warto jeść grzyby?
Zarówno te leśne, jak i hodowane masowo pieczarki, zawierają dziesiątki dobroczynnych substancji. Związki te m.in. obniżają cholesterol i działają przeciwnowotworowo.…
Czytaj dalej -
Chudnąć na makaronie? Czemu nie…
Jest pewien haczyk – dieta z makaronem, która doprowadza do schudnięcia, musi mieć niski indeks glikemiczny. Do takich wniosków prowadzi…
Czytaj dalej -
Dlaczego borówki są ulubionym owocem dietetyków
Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia za najlepszy owoc uważają borówki! Dowiedz…
Czytaj dalej