DietaMateriały partnera

Zdrowe przekąski do pracy

Nastały czasy, w których żyjemy szybko i odżywiamy się w biegu. Często między posiłkami sięgamy po niezdrowe słodycze lub wysokowęglowodanowe przekąski. A stąd już tylko o krok do dodatkowych kilogramów. Dziś podpowiadamy, jak we właściwy sposób zaspokoić głód w oczekiwaniu na obiad lub kolację – nawet, gdy mamy na to jedynie chwilę.

Pośpiech jest jednym z głównych wyznaczników XXI wieku. Praca, dzieci, dom, zajęcia dodatkowe sprawiają, że nie zawsze mamy czas, by pomyśleć o własnych potrzebach. Zdarza się, że w ciągu dnia nie mamy chwili na pełnowartościowy posiłek. Podjadane przekąski, które znajdujemy na sklepowych półkach, dostarczają naszemu organizmowi dużo niezdrowej soli, sztucznych dodatków i nawet kilkuset dodatkowych kalorii. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wiele osób ogranicza aktywność fizyczną, ważne jest zdrowe odżywianie, by wiosną nie mieć problemu z zaokrągloną sylwetką.

Trzeba pamiętać, że nie powinno się robić wielogodzinnych odstępów pomiędzy posiłkami, a przekąski najlepiej przygotować wcześniej w domu. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przyjmujemy pustych kalorii.

Jakie przekąski warto podjadać?

Jeśli lubimy słodycze, najlepiej zamienić je na świeże owoce. Znajdują się w nich m.in. witaminy, składniki mineralne, beta-karoten i błonnik.

Wielbiciele słodkiego smaku mogą sięgnąć po batona proteinowego od Herbalife Nurtition, który stanowi bogatą w białko, a do tego pyszną, przekąskę. Każdy baton proteinowy zawiera tylko 140 kalorii, dostarcza jednocześnie witamin z grupy B i E oraz 10 g wysokiej jakości białka. Batony proteinowe dostępne są w trzech smakach: czekoladowo-orzechowym, waniliowo-migdałowym oraz cytrynowym.

Surowe warzywa to również pełna witamin, naturalna przekąska. Pokrojona w słupki marchewka, rzodkiewki, seler naciowy, kalafior lub każde inne ulubione warzywo, są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Soki z owoców i warzyw dostarczają mnóstwa witamin wzmacniających organizm. Najlepiej przygotować je samodzielnie.

Z kolei orzechy są bogate w składniki mineralne i witaminy. Są źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. A jeśli ktoś lubi tego typu przekąski, znakomitym rozwiązaniem jest sięgnięcie po Prażone ziarna soi Herbalife Nutrition, które zawierają 9 g białka i tylko 113 kcal. Co ważne mają bardzo wygodną formę – są pakowane w małe saszetki, w sam raz na jeden raz.

Suszone owoce, np.: jabłka, morele, figi, można przygotować samemu w domu. Jeśli kupujemy je w sklepie, warto wybierać te, które nie były konserwowane siarką i nie mają konserwantów – takie informacje znajdują się na etykiecie.

Dla osób aktywnych, które szczególnie dbają o zdrowie i sylwetkę, polecamy w 100% wegański koktajl Tri Blend Select Herbalife Nutrition, zawierający unikalną kompozycję grochu, komosy ryżowej i siemienia lnianego. Tri Blend Select jest źródłem protein wysokiej jakości, witaminy C i siedmiu kluczowych składników mineralnych.

Jak widać, istnieje sporo alternatyw dla przekąsek o zbyt dużej zawartości soli i cukru. Oczywiście zdrowsza dieta wymaga od nas nieco więcej uwagi, ale z pewnością jest lepsza dla naszej sylwetki i samopoczucia.

Tagi
Pokaż więcej

Kobieta w Krakowie

Portal dla kobiet w Krakowie - zdrowie, uroda, biznes, dom, rodzina, macierzyństwo, prawo, podróże, psychologia - wydarzenia i konkursy

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close