
Świąteczne ciasto marchewkowe PRZEPIS
Kiedy myślimy o Świętach Bożego Narodzenia, często przychodzą nam na myśl tradycyjne obrazy: migoczące światła, choinka ozdobiona kolorowymi bombkami, a na stole – klasyka polskiej kuchni. Ale co, jeśli w tym roku dodamy do tego świątecznego obrazu odrobinę nowoczesności? Dwór Korona Karkonoszy przedstawia przepis na świąteczne ciasto marchewkowe, które swoim oryginalnym i świeżym smakiem wniesie nowoczesny powiew do tradycyjnego świątecznego menu.
Ciasto marchewkowe, choć znane i lubiane, w świątecznej odsłonie staje się czymś wyjątkowym. Jest to doskonały wybór dla tych, którzy pragną zaskoczyć swoich gości czymś innowacyjnym, a jednocześnie zachować ciepło domowych, świątecznych tradycji. Jego wilgotna, aromatyczna struktura, wzbogacona o korzenne przyprawy, orzechy i puszysty krem, jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i dla oka.
Zapraszamy do odkrywania nowych świątecznych smaków razem ze mną – niech to ciasto marchewkowe wprowadzi nutę nowoczesności na Wasz świąteczny stół!
CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
POLEWA
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.
POLEWA
Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.
Można udekorować orzechami.
Przepis i zdjęcia: Dwór Korona Karkonoszy