
Przepisy na Wielkanoc: MAZUREK CZEKOLADOWY
MAZUREK CZEKOLADOWY – PRZEPIS
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 70 g cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
NADZIENIE
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo orzechy do dekoracji
WYKONANIE
Składniki ciasta wymieszaj, uformuj kulkę i włóż do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt 20 x 30 cm i przełóż do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuj widelcem i ponownie włóż do lodówki na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Włóż formę z ciastem do pieca i piecz przez około 35 – 40 minut. Na wystudzonym cieście rozprowadź powidła śliwkowe.
Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Drobno posiekaną czekoladę dodaj do śmietanki i jak zacznie się rozpuszczać wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylej na powidła śliwkowe. Udekoruj orzechami.
Źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy , www.dwor-korona.pl
Autor zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy , www.dwor-korona.pl