Kuchnia - gotowaniePrzepisy

Prosty przepis na sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem, serem aldamer

Ciasto francuskie zawsze jest w modzie! Poznaj prosty przepis na sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem, serem aldamer.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Nadzienie:

  • 150ml śmietanki 30%
  • 100g sera aldamer MSM Mońki
  • 100g sera pleśniowego lazur
  • 100g papryki zielonej pokrojonej w kostkę
  • 6 żółtek
  • Do smaku: sól, pieprz młotkowany, oregano, bazylia

Dodatkowo:

  • 70g oliwek czarnych
  • 70g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Ser żółty ścieramy na tarce Ariete. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą.
Piec nagrzewamy do 180*C. Arkusz ciasta dzielimy na 6 części. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy kubek z wodą; w ten sposób wyrosną nam tylko brzegi ciasta. Wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyciągnięciu ściągamy kubek i papier z wierzchu.

Do każdej sakiewki wkładamy nadzienie, na wierzchu układamy oliwki i pomidorki koktajlowe. Piec nagrzewamy do 200*C, wkładamy ciastka jeszcze na 7 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Przepis: Ariete, MSM Mońki | Zdjęcia: www.dwor-korona.pl

Tagi
Kobieta w Krakowie - Portal dla kobiet

Kobieta w Krakowie

Krakowski Portal - portal informacyjny, wiadomości, aktualności, wydarzenia z Krakowa i regionu - biznes, edukacja, kultura, zdrowie, uroda

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close