KuchniaPrzepisy

Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami

Szukasz pomysłu na niebanalny obiad?

Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami

Składniki na 4 porcje:

  • 0,8kg polędwicy wołowej (4 steki po 200g)
  • 20g pieprzu czerwonego w ziarnie
  • Sól morska

Pieczone Bataty:

  • 0,7kg batatów
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 10g soli morskiej

Majonez aioli:

  • 3 główki czosnku
  • 10g soli morskiej
  • 4szt. żółtka
  • 0,2l oliwy z oliwek
  • 0,2l oleju
  • 1łyżka musztardy dijon
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C. Zawinąć w folię aluminiową każdą główkę czosnku z dodatkiem soli morskiej i łyżką oliwy z oliwek. Z batatami postąpić tak samo jak z czosnkiem.

Piec ok 1 godziny. Folię ostrożnie rozwinąć i pozostawić do wystudzenia. Czosnek wycisnąć z łupinek, rozgnieść widelcem na papkę. Bataty obrać ze skórki i przetrzeć na puree, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Żółtka ucieramy mikserem z sokiem z cytryny i musztardą dijon, dolewamy cienkim strumieniem oliwę wymieszaną z olejem by uzyskać konsystencję majonezu. Pod koniec dodać łyżkę wody, doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz dodać pieczony czosnek.

W moździerzu rozetrzeć czerwony pieprz. Steki z polędwicy obsypać czerwonym pieprzem i skropić olejem.

Grill nagrzać do 220*C. steki piec ok 5 minut z każdej strony. Po odwróceniu posolić solą morską. Zdjąć na deskę na 2 minuty by mięso odpoczęło. Podawać z puree z batatów i sosem aioli.

Przepis: Ariete | Zdjęcia: www.dwor-korona.pl

Koronawirus w Krakowie
Tagi
Kraków Portal

Kobieta w Krakowie

Portal dla kobiet w Krakowie - zdrowie, uroda, biznes, dom, rodzina, macierzyństwo, prawo, podróże, psychologia - wydarzenia i konkursy

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *