Przepisy

Międzynarodowy Dzień Sera – 27 marca Święto smaku, tradycji i… Mac’n Cheese!

Dzień Sera świętowany 27 marca to doskonała okazja, by celebrować ten jeden z najstarszych i najbardziej różnorodnych produktów spożywczych na świecie. Jednocześnie to czas, by sięgnąć po jakże wszechstronne i tak uwielbiane danie na świecie: Mac’n Cheese! Kremowe, sycące, z niekończącymi się wariacjami – ten najlepszy comfort food podbija serca foodies na całym świecie. Niezmiennie pozostaje on jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie sera w kuchni.

Mac’n Cheese – kulinarny fenomen

Makaron z serem to danie z historią – jego korzenie sięgają Włoch, gdzie już w średniowieczu łączono makaron z serem. W Stanach Zjednoczonych zyskało popularność dzięki prezydentowi Thomasowi Jeffersonowi, który po podróży do Europy sprowadził przepis na to danie do swojego kraju. W XIX wieku Mac’n Cheese stało się obowiązkowym elementem amerykańskich stołów. Dziś na nowo odkrywamy Mac’n Cheese – pojawia się w najróżniejszych odsłonach, od klasycznej po gourmet, z dodatkiem trufli, homara czy ostrych przypraw. Co więcej, teraz dzięki Fix Knorr Mac’n Chesse można je mieć zawsze pod ręką, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota – i jesz jak chcesz!

Jak świętować Dzień Sera?

Przygotuj Mac’n Cheese – klasyczna wersja czy eksperymentalna? To najlepszy moment, żeby spróbować różnych wariantów tego kultowego dania.

• Eksperymentuj z serami – poznanie smaków różnych serów pozwoli wybrać ten idealny do Mac’n Cheese. Cheddar, gouda, parmezan, a może blue cheese?

• Wykorzystaj „food pairing” – Mac’n Cheese świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, od chrupiącej bułki tartej, przez boczek, aż po świeże zioła i pieczone warzywa.

• Sięgnij po różne kształty makaronu – zamiast klasycznych kolanek wybierz coś mniej oczywistego! Penne, fusilli czy makaron pełnoziarnisty wniosą do dania ciekawą fakturę i nowy wymiar smaku.

• Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej – ten subtelny dodatek sprawi, że Twój Mac’n Cheese zyska wyjątkową głębię i aromat.

• Wzbogać sos odrobiną musztardy – może brzmieć nietypowo, ale musztarda idealnie podkreśla smak sera! Jeśli lubicie wyraziste nuty, koniecznie ją wypróbujcie.

• Postaw na karmelizowaną cebulę – jej delikatna słodycz i intensywny aromat sprawią, że danie stanie się jeszcze bardziej apetyczne.

• Dodaj warzywa lub mięso, bo Mac’n Cheese wcale nie musi być klasyczny! Eksperymentuj z ulubionymi dodatkami – papryką, cukinią czy kawałkami mięsa – i stwórz własną wersję tego kulinarnego hitu!

• Nie bój się przypraw – sięgnij po nieoczywiste smaki! Szczypta pieprzu cayenne doda pikantności, a kilka kropel sosu sojowego zamiast soli podkręci aromat potrawy.

• Pójdź dalej – bo Mac’n Cheese sprawdzi się też w hot dogu, burgerze, na toście i w … pizzy!

Mac’n Cheese WRAP BECON

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 250 g drobnego makaronu, typu drobne kolanka
  • 1 opakownaie Fix Knorr Mac’n Cheese
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 3 plastry smażonego boczku
  • 2 łyżki pietruszki
  • 4 wrapy

Proces przygotowania:

1. W garnku usmaż bekon do ulubionej chrupkości, a następnie odstaw go na talerz obok. Będzie potrzebny na koniec. W tym samym garnku, na wytopionym tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka cebulę.

2. Ugotuj makaron według wskazówek producenta, powinien być al dente. Makaron odlej z wody, pozostaw go w garnku. Dodaj do niego masło i całość zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr Mac’n Cheese.

3. Całość razem zagotuj na małym ogniu, mieszając do połączenia się składników i aż sos zgęstnieje. Połącz w garnku makaron z cebulą, a następnie dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wszystko posypać drobno posiekaną pietruszką.

4. Wrapa lekko podgrzej na suchej patelni. Ściągnij na talerz – w centralnej części ułóż średnią ilość makaronu, a na wierzch dodaj wcześniej usmażony boczek. Zawiń tortillę (podobnie jak naleśniki bądź krokiety) z pozostałymi składnikami. Gotowe!

Zapiekanka Mac’n Cheese z boczkiem i warzywami

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 cukinia zielona
  • 1 opakowanie boczku w plastrach
  • 2 opakowania Fix Knorr Mac’n Cheese Bacon
  • 1 łyżeczka natki pieruszki
  • 400 ml mleka
  • 80 g masła
  • 50 g sera żółtego
  • 350 g makaronu, typu kolanka
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al’dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż posiekaną cebulę, dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski.

2. Cukinię pokrój w ćwiartki, dorzuć do cebuli i boczku, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj w momencie, gdy cukinia będzie miękka. Na końcu dodaj oliwki pokrojone w paski.

3. W garnku wymieszaj z mlekiem Fix mac’n cheese bacon. Dodaj masło i całość zagotuj. Następnie gotuj jeszcze około 3 minut, ciągle mieszając.

4. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego ugotowany makaron, przygotowane wcześniej warzywa z boczkiem i ¾ startego sera. Mieszaj, dopraw solą i pieprzem.

5. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp resztą startego sera i umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C na 15 minut. Przed podaniem posyp danie świeżą natką pietruszki.

Informacja prasowa

Tagi
Kobieta w Krakowie - Portal dla kobiet

Kobieta w Krakowie

Krakowski Portal - portal informacyjny, wiadomości, aktualności, wydarzenia z Krakowa i regionu - biznes, edukacja, kultura, zdrowie, uroda

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close