Związki | Rodzina

Kuchnia siedliskiem bakterii

To w pobliżu zlewu, na roboczych blatach i na… zmywakach do naczyń osiada w kuchni najwięcej bakterii. Biorą się m.in. z ziemi, w której rosły warzywa, z których przygotowujemy posiłek, surowego mięsa i jajek. Unoszą się w aerozolu nad zlewem.

Wiele patogenów ma budowę, która sprzyja przyczepianiu się do powierzchni w kuchni. Bardzo lubią plastikowe deski do krojenia, dlatego nie jest najlepszym pomysłem używanie ich do krojenia surowego mięsa. Lubią też gąbki.

Jak utrudnić życie bakteriom w kuchni?

•    zmywaki zmieniać często, nie używać ich nigdy dłużej niż dwa tygodnie,
•    używać innej deski do krojenia warzyw, innej – surowego mięsa, innej – do pieczywa, wędlin i serów,
•    mieć osobny nóż do krojenia surowego mięsa,
•    nie kroić tym samym nożem warzyw i pieczywa czy wędlin,
•    surowe jajka przed użyciem sparzyć przez 10 sekund gorącą wodą,
•    często myć ręce detergentem, zwłaszcza po krojeniu surowego mięsa, dotykaniu surowych jaj, obieraniu surowych warzyw,
•    nie używać tego samego zmywaka czy ściereczki do wycierania blatu i mycia przedmiotów takich, jak talerze, sztućce, kubki, szklanki
•    deski, na których kroimy surowe mięso i surowe warzywa, sparzyć po wymyciu gorącą wodą.

Justyna Wojteczek (Zdrowie PAP)

Pokaż więcej

Kobieta w Krakowie

Portal dla kobiet w Krakowie - zdrowie, uroda, biznes, dom, rodzina, macierzyństwo, prawo, podróże, psychologia - wydarzenia i konkursy

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *