DietaDieta, kuchnia i gotowaniePoradniki

Zdrowo, słodko, z miłością

Zapraszamy do udziału w noworocznym konkursie “Zdrowo, słodko, z miłością”, w którym do wygrania są trzy zestawy książek Agnieszki Nitsu.

Agnieszka Nitsu jest dietetykiem i autorką bloga www.aktywnezywienie.pl

Zdrowo, słodko, z miłością. Pokochaj siebie i odzyskaj radość życia.

 
Autorka książki „Zdrowe słodkości – motywacja i porady na zdrowe życie” oraz bloga www.aktywnezywienie.pl prezentuje blisko 150 przepisów na  zdrowe słodkie posiłki, desery, przekąski, napoje i wypieki pozbawione przetworzonych produktów, takich jak margaryna, mąka pszenna czy rafinowany cukier. Jednocześnie kieruje uwagę czytelników na to, co jest źródłem szczęśliwego życia, a odnalezienie tego źródła pozwala powrócić do równowagi i uporać się ze wszelkimi problemami, także tymi  dotyczącymi zaburzeń odżywiania.

Książka dla wszystkich, którzy chcą wypracować zdrowe nawyki żywieniowe i pozytywną relację z jedzeniem, nie rezygnując ze słodyczy.

Zdrowe słodkości – motywacja i porady na zdrowe życie


Poradnik dla wszystkich, którzy chcą jeść słodycze bez wyrzutów sumienia. Agnieszka Nitsu jest dietetykiem i autorką bloga www.aktywnezywienie.pl. W książce dzieli się swoimi osobistymi doświadczeniami, daje wskazówki dotyczące zdrowego sposobu odżywiania i motywuje do zmiany złych nawyków żywieniowych. Książka zawiera ponad 150 przepisów na zdrowe słodkości – ciasta, desery i koktajle, przygotowane ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów, bez cukru, mąki pszennej, nabiału i utwardzanych tłuszczów. Smacznego i na zdrowie!

Co zrobić żeby wygrać?

W komentarzu pod tym artykułem opisz swój ulubiony zdrowy deser.
Pamiętaj aby pisząc komentarz podać swój prawidłowy adres e-mail, bez niego nie będzie możliwości odbioru nagrody!
Autorzy trzech najciekawszych komentarzy, wybranych przez naszą redakcję, otrzymają zestawy książek Agnieszki Nitsu.
Konkurs trwa do 7 stycznia 2021 roku, do godziny 20:00. Ogłoszenie wyników dnia następnego po godzinie 12.00.

Konkurs zakończony

Wyniki: Nagrody, w postaci zestawów książek Agnieszki Nitsu otrzymują: MariaOwocowaAwaria, Hanka(brownie z buraków) i Malinka(placuszki z kaszy gryczanej).
Nagrodzone osoby prosimy o kontakt mailowy z naszą redakcją, UWAGA! z maila, z którego został opublikowany komentarz!


Regulamin Konkursu
§1 POSTANOWIENIA OGÓLNE
1. Niniejszy Regulamin(dalej: „Regulamin”) określa warunki, na jakich odbywa się akcja promocyjna pod nazwą “Zdrowo, słodko, z miłością”
2. Akcja promocyjna nie jest grą losową ani zakładem wzajemnym w rozumieniu Ustawy z dnia 19 listopada 2009r. roku o grach hazardowych (Dz.U. z 2009 r., Nr 201, poz. 1540 z późn.zm.).
3. Fundatorem nagród w Konkursie jest producent kosmetyków Wydawnictwo BIS (dalej: „Fundator”)
4. Organizatorem akcji jest strona https://kobietawkrakowie.pl
5. Akcja nie jest sponsorowana, organizowana, współorganizowana lub zarządzana przez serwis Facebook. Informacje i teksty udostępniane przez Uczestników akcji przekazywane są Organizatorowi.
§2 SŁOWNIK POJĘĆ
1. Strona FB – strona Organizatora w serwisie Facebook.com, na której uczestnicy są aktywni. https://www.facebook.com/krakowskiportal/
2. Uczestnik – dowolna osoba pisząca komentarz na portalu kobietawkrakowie.pl
3. Akcja promocyjna – akcja, której dotyczy niniejszy regulamin.
4. Aktywność użytkownika – komentarze użytkownika na podstawie których Organizator przyznaje nagrody.
§3 UCZESTNICY KONKURSU
1. Akcja jest organizowana na terytorium Polski. Dostęp mają wszyscy użytkownicy portalu kobietawkrakowie.pl
2. Uczestnikiem akcji może być osoba, spełniająca następujące kryteria:
· posiada pełną zdolność do czynności prawnych,
· wyrazi zgodę na udział w akcji promocyjnej dodając komentarz z odpowiedzią na pytanie konkursowe pod artykułem konkursu,
· zapozna się z niniejszym Regulaminem i zaakceptuje go poprzez dodanie komentarza z odpowiedzią na pytanie konkursowe pod artykułem,
· w komentarzu pod artykułem o konkursie udzieli odpowiedzi na konkursowe pytanie.
3. Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest wyrażenie zgody na przetwarzanie danych w celu przeprowadzenia Konkursu i odebrania nagrody, zgodnie z ustawą z dnia29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101,poz. 926 z późn. zm.), dodając polubienie pod postem konkursu.
4. Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest wyrażenie zgody na przetwarzanie danych w celu przygotowania oferty marketingowej kierowanej do uczestników Konkursu po jego zakończeniu, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), poprzez dodanie polubienia pod postem konkursu.
§4 ZASADY I PRZEBIEG AKCJI PROMOCYJNEJ
1. Akcja rozpoczyna się w dniu 31 grudnia 2020 roku i trwa do 7 stycznia 2021 roku, do godziny 20:00.
2. Lista osób nagrodzonych opublikowana zostanie na stronie www.kobietawkrakowie.pl, 8 stycznia 2021.
3. Udział w akcji jest bezpłatny i dobrowolny.
4. Zadaniem użytkownika jest udzielnie odpowiedzi na pytanie “Opisz swój ulubiony zdrowy deser” w komentarzu pod artykułem.
5. Autorzy trzech najciekawszych według redakcji kobietawkrakowie.pl komentarzy otrzymają zestawy książek.
6. Akcja nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi organizowanymi przez Organizatora.
§5 NAGRODY W KONKURSIE
1. Nagrodą główną są trzy zestawy książek Agnieszki Nitsu.
2. Nagrody w Konkursie nie podlegają wymianie na inną nagrodę.
§6 ZASADY PRZYZNAWANIA I WYDAWANIA NAGRÓD
1. Lista zwycięzców, w formie imion i nazwisk lub nicków użytych w komentarzu, zostanie opublikowana na stronie www.kobietawkrakowie.pl
2. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca jest zobowiązany w ciągu 7 dni wysłać informację potwierdzającą chęć odebrania nagrody i umówić termin jej realizacji na adres mailowy redakcji, z maila, z którego został wysłany zwycięski komentarz.
3. W przypadku braku kontaktu ze strony zwycięzcy w sposób określony w ust. 2, zwycięzca traci prawo do nagrody.
§7 PRAWA I OBOWIĄZKI UCZESTNIKÓW
1. Uczestnik jest zobowiązany przestrzegać niniejszego Regulaminu.
2. Wszelkie naruszenia Regulaminu Konkursu mogą skutkować wykluczeniem Uczestnika z udziału w akcji promocyjnej.
3. Niedopuszczalne jest podejmowanie przez Uczestników działań sprzecznych z prawem, sprzecznych z zasadami współżycia społecznego i dobrych obyczajów, uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe lub naruszających zasady etykiety.
4. Odbiorcą informacji zamieszczonych na profilach Uczestników na portalu społecznościowym jest wyłącznie Organizator, a nie Serwis Facebook. Informacje te zostaną wykorzystane jedynie w celu przeprowadzenia Konkursu zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym Regulaminie.
§8 POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1. Regulamin niniejszej akcji jest dostępny na stronie www.kobietawkrakowie.pl
2. Organizator odpowiedzialny jest za przeprowadzenie akcji i jej prawidłowy przebieg.
3. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie zastosowanie mają przepisy prawa obowiązujące na terytorium przeprowadzania konkursu.
4. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany Regulaminu w trakcie trwania Konkursu, jeśli nie wpłynie to na pogorszenie warunków uczestnictwa w Konkursie, po wcześniejszym poinformowaniu Uczestników poprzez zamieszczenie stosownej informacji.

Tagi
Kobieta w Krakowie - Portal dla kobiet

Kobieta w Krakowie

Krakowski Portal - portal informacyjny, wiadomości, aktualności, wydarzenia z Krakowa i regionu - biznes, edukacja, kultura, zdrowie, uroda

Najnowsze artykuły

Jeden komentarz

  1. Krem pomarańczowy!! Właśnie mamy sezon na najwartościowsze i najsmaczniejsze pomarańcze. Składniki z tych niedrogich i łatwo dostępnych: pomarańcze, serek mascarpone, jogurt naturalny, miód. Pracy niewiele: otrzeć skórkę z pomarańczy (dokładnie je wyszorować, wiadomo) i razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami i kilkoma łyżkami soku z pomarańczy ubić mikserem (krótko!) na puszysty krem. Koniec! Od nas zależy, czy podamy krem w pucharkach, czy w waflach lodowych, a może w miseczkach z wydrążonych pomarańczy? Ozdobimy w zależności od sezonu- kilkoma malinami, borówkami, a może gałązką mięty czy figurką z marcepana (dla dzieci).

  2. moim uluboinym deserem jest pyszna galaretka owocowa z owocoami pyszna i zdrowa, goroco ja polceam, daje dobra energia, poztywna,

  3. Moim ulubionym zdrowym deserem jest sałatka owocowa. Taką sałatkę robię zazwyczaj z owoców, które akurat mam, ale zazwyczaj są to banany, jabłka, białe winogrono, truskawki, brzoskwinie i czasami mandarynki. Sałatkę możemy skropić sokiem z cytryny, możemy dodać bitą śmietanę lub sos na słodko, jak kto woli, ja lubię z sokiem z cytryny. Sałatka jest idealna na upalne lato, ale nie tylko, bomba witaminowa jak nic!

  4. Moim ulubieńcem jest pudding chia z mango lub truskawkami. Czasami, dodaję także borówki amerykańskie.
    Jest prosty, zdrowy i wygląda pięknie. Prawie zawsze przygotowuję go dla gości.
    Składniki:
    1 szklanka mleka – 250 ml może być to mleko krowie, sojowe, bezglutenowe. Takie, które lubimy.
    4 płaskie łyżki nasion chia
    1 łyżka miodu lub syropu klonowego czy z agawy (ew. cukru)
    1 duże mango-lub truskawki ok 500g
    KROK 1:
    Mleko wlewamy do słoika, dodajemy miód i nasiona chia. Taką „miksturę” zostawiamy na całą noc w lodówce. Rano jest pyszny pudding, który wkładam do specjalnie przygotowanych szklanych pojemników. Nas górze układam mango lub truskawki. Właściwie może to być każdy owoc, wedle uznania.
    Smacznego 🙂

  5. Mleko zwane Jednorożcem 🦄
    250 g mleka kokosowego
    15 g soku z imbiru
    ½ sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
    1 łyżeczka niebieskiego proszku spirulina
    15 g miodu
    1 laska wanilii
    kolorowe posypki do smaku i do dekoracji
    Dzieci je uwielbiają 🤗

  6. Moim ulubionym, a jednocześnie zdrowym deserem jest czekoladowy mus z awokado 🥑, który smakuje idealnie solo albo podany na waflach, tostach czy pieczywie.
    Składniki:
    Dojrzałe awokado – 1 szt.
    3 łyżki kakao
    3 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki napoju roślinnego/mleka
    szczypta soli
    opcjonalnie: banan, łyżeczka masła orzechowego
    Wszystko zmiksować blenderem na gładki mus i delektować się smakiem! ☺️

  7. Kiedy byłam mała, zawsze byłam odpowiedzialna za desery, które robiłam dziadkom. Zawsze siadali przy stole, czekali z niecierpliwością co im podam i zawsze się zajadali. Pamiętam, że uwielbiałam wtedy robić najzwyklejsze sałatki owocowe, które były prawdziwą bombom witaminową, a ja wkładałam w nie naprawdę wiele pracy! Obiecałam starannie owoce, układałam je warstwowo, przekładałam bakaliami, całość posypywałam zmielonymi orzechami. Tak naprawdę lubię desery w każdej postaci, ale właśnie takie owocowe sałatki są mi najbliższe, bo kojarzą się z prostotą i miłością. A coraz częściej odchodzimy od tych prostych, surowych “smaków”, na rzecz szaleństwa, a nie zawsze trzeba 🙂

  8. Fit deser z kaszy jaglanej
    Kasza jaglana jest jedną z najczęściej polecanych kasz podczas diety. Jest bardzo zdrowa, jest bardzo wartościowa zawiera wiele witamin i cennych minerałów dla naszego organizmu.
    Będąc na diecie zawsze brakuje mi słodkości i deserów. Idąc za ciosem zrobiłam deser z kaszy jaglanej fit 🙂
    Na pewno na stałe zagości w moim menu. Jutro zrobię go ponownie. Co jest dla mnie ważne deser możemy zabrać do pracy na wycieczkę 🙂
    Składniki
    1/2 szkl kaszy jaglanej prażonej firmy Cenos.
    1 laska wanilii
    2 szkl mleka
    2 łyżki oleju kokosowego
    1 łyżeczka miodu
    Dodatkowo
    owoce sezonowe np truskawki
    cukier cynamonowy
    sos owocowy.
    Wykonanie
    1. Do garnka wlewamy 1 1/2 szkl mleka dodajemy kaszę jaglaną, miód i ziarenka z laski wanilii.
    2. Gotujemy około 25 minut pod przykryciem do czasu. aż będzie delikatnie rozgotowana. Pamiętamy o mieszaniu kaszy.
    3. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy i pozostałe mleko
    4. Masę jaglaną blenderujemy do czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki
    5. Do szklanych foremek władamy ciepły krem na wierzchu układamy truskawki.
    6. Studzimy i wkładamy do lodówki.
    7. Przed podaniem posypujemy cukrem cynamonom lub sosem owocowym..

  9. Mój przepis składa się z następujących proporcji- trochę tego, trochę tamtego, wody ile zabierze, płatków tak nie za dużo i nie za mało, garść orzechów i co tam masz jeszcze w szufladzie zdrowego, bez cukru i tłuszczu palmowego, szczyptę czarów i hektolitry miłości dla tych o których myślisz robiąc ten deser 😉 Dobrze, więc do rzeczy. Zalewam szklankę płatków owsianych błyskawicznych jak ja;D gorącą wodą, pozostawiam do wystygnięcia. W tym czasie siekam orzechy włoskie, laskowe, migdały, Rach cich i wskakują do misy z płatkami. Podsypuję naturalnym kakao. Dosypuję słonecznik i odrobinę lnu. Dodaje masła orzechowego, ze dwie pełne łyżki. Dojrzały banan też się tam z resztą dogada. Miodku… Też około dwóch łyżek. Jeśli nie chcą się uformować kulki bo masa jest bardzo “lepka” podsypuję czymś jeszcze, np kokosem. Jeśli jednak masa się rozsypuje to wtedy coś “mokrego”. Więcej masła orzechowego bądź odrobinę ulubionego mleka, ewentualnie trochę soku z wyciśniętej pomarańczy. Do lodóweczki uformowane kulki i niech odsapną, jeśli domownicy im na to pozwolą 😀 Zapomniałam dodać najważniejszego, najlepiej smakują, jeśli skorzystacie z zawsze chętnych do pomocy w kuchni małych rączek 😉

  10. Fistaszkowe cookies
    Mega szybkie ciastka, zdrowe i jedynie z 3 składników!:
    masło orzechowe 100% z orzeszków bez dodatkow 560 ml (1 duży słoik)
    2 jajka
    około 0,5 szklanki cukru kokosowego
    Całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulki, układamy na blasze, dociskamy kciukiem żeby trochę je spłaszczyć i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
    Szybka i słodka, acz zdrowa przekąska, idealne drugie śniadanie, podwieczorek czy deser.

  11. Mój przepis składa się z następujących proporcji- trochę tego, trochę tamtego, wody ile zabierze, płatków tak nie za dużo i nie za mało, garść orzechów i co tam masz jeszcze w szufladzie zdrowego, bez cukru i tłuszczu palmowego, szczyptę czarów i hektolitry miłości dla tych o których myślisz robiąc ten deser 😉 Dobrze, więc do rzeczy. Zalewam szklankę płatków owsianych błyskawicznych jak ja;D gorącą wodą, pozostawiam do wystygnięcia. W tym czasie siekam orzechy włoskie, laskowe, migdały, Rach cich i wskakują do misy z płatkami. Podsypuję naturalnym kakao. Dosypuję słonecznik i odrobinę lnu. Dodaje masła orzechowego, ze dwie pełne łyżki. Dojrzały banan też się tam z resztą dogada. Miodku… Też około dwóch łyżek. Jeśli nie chcą się uformować kulki bo masa jest bardzo “lepka” podsypuję czymś jeszcze, np kokosem. Jeśli jednak masa się rozsypuje to wtedy dodaję coś “mokrego”. Więcej masła orzechowego bądź odrobinę ulubionego mleka, ewentualnie trochę soku z wyciśniętej pomarańczy. Do lodóweczki uformowane kulki i niech odsapną, jeśli domownicy im na to pozwolą 😀 Zapomniałam dodać najważniejszego, najlepiej smakują, jeśli skorzystacie z zawsze chętnych do pomocy w kuchni małych rączek 😉

  12. Zdrowy deser, to moja super owsianka, szklanka jogurtu naturalnego+łyżka miodu+ugotowane płatki owsiane+ 2 łyżeczki odtłuszczonego mielonego lnu+pokrojone w małą kostkę owoce: jabłko dla chrupkości, miękka gruszka rozpływająca się w ustach, dojrzały banan dla energii. Latem polecam wersję z malinami i borówkami.

  13. Mój przepis na deser życia:
    Po pierwsze: osoba doskonała. 4 JAJKA. Jajko, czyli ja. Żółtko, to osobowość, a także dusza znajdująca się w samym środku mej postaci. To symbol energii, radości, powietrza i oddechu, dojrzałego owocu. Symbol dobroci i szczęścia. Jajko, to nie tylko żółtko, ale i białko, czyli to, jak jesteśmy postrzegani przez innych. Moje cechy są zaletami, dlatego z łatwością zjednuję sobie ludzi podobnych do mnie. Gdy dodam do tego odrobinę szczęścia, jestem w pełni zadowolona na tle towarzyskim. Wymieszać dodając szczyptę CUKRU. MĄKA. To całe moje życie, radość istnienia, szczęście. “Na każdy czas niech będą białe szaty twoje” mówi biblijny Eklezjotes. Na życie składają się marzenia, które są tak lekkie i delikatne jak mąka. Nie można się ich pozbyć. Można jedynie wcielić w rzeczywistość. Wówczas wszystko jest pełne optymizmu. Nie ma zmartwień i kłopotów. Dodać składniki i dokładnie wymieszać. MARGARYNĘ roztopić. Poznałam kogoś…On jest wyjątkowy. Podobny do mnie, a zarazem tak odmienny. Zadziałała jakaś siła, która nas ku sobie przyciągała. Pokochałam. Wiem, że on kocha mnie również. Płonę z miłości… Roztopić margarynę. Kiedy moje uczucie nieco opadnie – postawić do ostygnięcia – zaczynam logicznie myśleć. On też. Skutkiem tego staje się przywiązanie małżeńskie. Od tej pory on należy do mnie, a ja do niego. Wlać margarynę i dokładnie wymieszać. PROSZEK DO PIECZENIA. To wierność i zaufanie, bez którego nie można budować doskonałego związku. Jeśli będzie tego brakowało, pozostanie zakalec, a odwrotnie – małżeństwo będzie rosło tak, jak rośnie ciasto. Jednak to nie wszystko. Potrzebne są odpowiednie warunki, warunki rodzinne, czyli ciepła i miła atmosfera, wzajemne niesienie pomocy. Wstawić do piekarnika. Nastawić na 220 stopni. Takie małżeństwo będzie do końca szczęśliwe. Siedząc w bujanym fotelu będziemy wspominać dawne czasy, które będą dodawać nam energii i wigoru. Będziemy żyć wspomnieniami, które są równie delikatne i słodkie jak WIÓRKI KOKOSOWE – posypać ciasto. Jednak co dobre, szybko się kończy. Po wielu latach w końcu umieramy, ale umieramy w szczęściu i najwięszkym spełnieniu!
    Smacznego!

    1. budyn czekoladowy, skladniki 2 szklanki mleka, 2 lyzki cukru, 2 zoltka, 3 lyzki, skrobi, zimniaczanej, tabliczka gorzkiej czekolady,

  14. Wersja kanelbullar, czyli szwedzkich bułeczek cynamonowych mojej babci, która w naszej rodzinie uchodziła za kulinarną hipsterkę, dzięki niej jadłam pyszne desery.
    1 szklanka ciepłego mleka
    -2 jajka
    -1/3 szklanki rozpuszczonego masła
    -1/2 szklanki cukru
    -4 szklanki przesianej mąki pszennej
    -1/3 paczki drożdży świeżych
    -2/3 szklanki cukru brązowego
    -2 łyżki cynamonu
    -1/2 kostki masła(100gram)
    -4 łyżki jogurtu lub śmietany do posmarowania bułeczek.
    Drożdże rozpuścić w 1 szklanki mleka z łyżką cukru i mąki. Poczekać, aż urosną. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, dodać wyrośnięte drożdże i jajka, rozpuszczone schłodzone masło i pozostałe mleko. Wymieszać mikserem(hakiem do ciasta drożdżowego), aż ciasto będzie gładkie , napowietrzy się i będzie odchodzić od miski.
    Do ciasta dodać pozostałą mąkę i wyrobić już ręcznie. Rozwałkować ciasto na duży prostokąt(wymiary zbliżone do blachy piekarnika)Rozsmarować na cieście masło i posypać cukrem z cynamonem. Zrolować, podzielić na 12 części. Poukładać na blasze do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Piec, pierwsze 0,5 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza, zaczynając od nienagrzanego piekarnika, następne 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    Pięć minut przed końcem pieczenia posmarować bułki śmietaną lub jogurtem, nie będą wtedy wysychać i nie trzeba ich wtedy lukrować.

  15. Galettes sucrees – arabskie pierniczki
    Składniki:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3 szklanki mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
    • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
    • 1 łyżka ziaren sezamu
    Wykonanie:
    Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
    Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
    Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

  16. Tak bardzo lubię słodkości, że ciężko byłoby mi wskazać jeden deser. Najchętniej robię “surowe ciasta” oparte o spód ulepiony z bakalii, kremową masę na mleku kokosowym i warstwę owoców z gorzką czekoladą.
    CO NAJWAŻNIEJSZE – dla wybitnych wartości zdrowotnych takiego posiłku, przygotowuję go nie tylko dla siebie, ale również dla partnera – zjadamy wspólnie w radosnej atmosferze, co pomaga zredukować stres i nakarmić nie tylko ciało, ale też i duszę 🙂

  17. 🍌🍌🍌DESER BANANOWY🍌🍌🍌
    Banany dodają energii i poprowiają samopoczucie😆
    Proponuję prosty deser. Przepis na 4 porcje.
    Potrzebujemy:
    Paczkę ciasteczek owsianych ok 300g
    4 banany
    250 g twarogu
    2 łyżki miodu
    Owoce do dekoracji
    🍌🍪🍌🍪🍌🍪🍌🍪🍌🍪🍌🍪🍌🍪🍌🍪🍌🍪🍌
    Zmiksować ciasteczka owsiane. Przesypiać do miseczki.
    Zmiksować 4 banany z 250g twarogu i 2 łyżkami miodu.
    W wysokiej szklance kłaść warstwami na przemian po 2 łyżki ciastek i 2 łyżki masy bananowej.
    Podawać po przygotowaniu udekorowane kilkoma malinami i liściem mięty, lub startą gorzką czekoladą!

  18. Jabłka zapiekane w winie z cynamonem – zimowa (i zdrowa, pomaga w trawieniu!) pychotka! 🍎🍷
    Przepis nie jest skomplikowany, wystarczą jabłka (najlepiej duże renety), cynamon (na zdjęciu w proszku, ale zwykle do środka wydrążonego jabłka wkładamy pałkę cynamonu) i ulubione czerwone wino.
    Przepis na 3 osoby:
    🍎 3 spore jabłka, typ Reneta
    🍷 3 szklanki czerwonego wina,
    🥡 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
    🥔 3 laski cynamonu + cynamon/przyprawa do piernika w proszku do posypania
    Wykonanie:
    Z jabłek wydrążamy środki, nacinamy je lekko po bokach, w środek jabłek wkładamy laski cynamonu. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy winem i posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym.
    Zostaje już tylko posypać nasz deser cynamonem w proszku bądź przyprawą do piernika i piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 15min (co jakiś czas warto wyciągnąć je z piekarnika i “oblać” wierzch jabłek winem). W zależności od tego czy chcemy by jabłka utrzymały kształt czy też zmieniły się w mus – tak długo zostawiamy je w piekarniku.
    Gotowe!
    Szybki deser na ciepło, a jak pachnie! Obłędnie! Cynamonowo-jabłkowo-winnie! ❤️

  19. Mój deser ulubiony
    To jabłuszko pieczone:
    Wydrylowane z wdziękiem,
    Posypane cynamonem,
    Posłodzone naturalnie,
    Miodem z domowej pasieki.
    Prostotą tego deseru
    Zachwycaliśmy się jako dzieci!

  20. Wszyscy zapominają iż dzięki mrożonkom lato trwa cały rok.
    Lodowy przysmak ze świeżych owoców w środku zimy? Proszę Bardzo!
    Szybko i smacznie wedle męskiego przepisu dla leniwych.
    Składniki ( niestety nie podaję nazwy firmy bo kryptoreklama panuje)
    Mrożona mieszanka owoców pewnej polskiej firmy w której skład wchodzą:
    Truskawka, czarna porzeczka, malina, wiśnie
    Mleko sojowe żeby było zdrowo i dietetycznie
    Mikser i ….
    SMACZNEGO Drogie Panie dbające o smukłą sylwetkę
    Oczywiście składniki owocowe można użyć dowolne według gustu i smaku

  21. Najulubieńszy deser mojej rodziny! Bo każdy przygotowuje swoją wersję! Ja piekę placuszki z niepalonej kaszy gryczanej, dodaję miodu, cynamonu i odrobinkę soli. Na placuszki nakładam “zdrową czekoladę” zrobioną z musu z banana, awokado, kakao, miodu i karobu.
    A na to każdy kładzie na co tylko ma ochotę, ja truskawki, maliny, borówki, dzieciaki uwielbiają z bananem, a mąż na słodko-kwaśno z kiwi, mandarynkami…
    Deser niezwykle szybki, prosty i pozwalający na tworzenie miliona wersji 🙂 🙂 🙂

  22. Mój ulubiony deser jest bardzo prosty to koktajl bananowy. Dojrzałe banany miksuję z kefirem. Gotowy koktajl przelewam do wysokich szklanek i dekoruję np. płatkami kokosowymi.
    Lubię też mus czekoladowy zrobiony w podobny sposób z kakao (4 łyżki), 2 awokado, 2-3 łyżki miodu, szczyptę cynamonu i dodanej na końcu pół szklanki mleka. Po zmiksowaniu składników schładzaj na godzinę w lodówce. Można podawać z granatem.

  23. KOKOSOWA BOMBA WITAMINOWA:)
    KOKOS przecięty na pół będzie służył jako Wytworna Salaterka:)
    Do blendera wrzucamy pół banana,pół jabłuszka,pół brzoskwini i do tego kilka ziaren migdałów !dolewamy ok 0,5sxklanki wody kokosowej!piękny złociutki mus wlewamy do miseczki !na godzinkę do lodóweczki!po wyciągnięciu posypujemy jeszcze szczypta wiórków kokosowych żeby nie nadiagły wilgocią dlatego po !Zastrzyk energii mamy gotowy!Radosny Szalony Kokosowo-owocowy Zawrót Głowy!I Tak Pysznie Zdrowy! Mąż go uwielbia i po zjedzeniu Go jest Taki Miły i Zadowolony!a odchudza się i to różnie bywa z jego Humorem:)czyli Serotonina działa!Jak Natura Chciała!:)))
    Pozdrawiam!

  24. Nie jest łatwo przygotować słodki ale zdrowy deser 🙂
    Ja jednak od 2 lat stosuję zdrowe zamienniki i nie używam cukru (który jak się okazuje jest dodawany do już gotowych często produktów). Co zatem jest moim ulubionym? Wybrać jeden nie jest łatwo kiedy ma się w głowie 2 lata eksperymentowania i mnóstwo przepisów w głowie! Ale przy dłuższym zastanowieniu chciałam wam powiedzieć, że ostatnio pokochałam owocowe sushi. Przygotowujemy wszystko jak do sushi ale ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem. W środek wkładamy owoce. Ja lubię świeże mango, truskawki, banana lub marynowaną śliwkę umeboshi. Można kombinować! Do tego fit sosy z orzeszków ziemnych i pistacjowy

  25. Zdecydowanie brownie z buraków! Jeżeli nie wiecie jak dodać buraki do diety to zdecydowanie w ten sposób! Ugotowane buraczki, mąka ryżowa, olej kokosowy, zamiast cukru karob, miód i kakao, odrobina sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Absolutna pycha i mega zdrowe(nie dotyczy mojego męża, który brownie z buraków przekłada nutellą 😀 )

  26. Ulubione zdrowe desery – wszystkie z owocami, bo mam dzieci, których nie chcę przyzwyczajać do czekolad, ciastek i cukru – dzięki deserom przemycam owoce do ich diety, a dzieciaki je uwielbiają, tak jak pizza z arbuza, gdzie kroję arbuza w trójkąciki i nakładam różne inne owoce na wierzch, albo jak szaszłyki owocowe. Zdrowie jest najważniejsze, więc owoce!

  27. Mój ulubiony, zdrowy i szybki deser to OWOCE W CZEKOLADZIE.
    U mnie to zazwyczaj są akurat banany ale mogą to być również kiwi, truskawki, jabłka.
    Składniki:
    3 banany
    1 tabliczka czekolady gorzkiej 80 lub 95%
    1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów lub np. wiórki kokosowe
    Wykonanie
    Blaszkę wykładam pergaminem/ folią. Banany obieram, kroję na pół i nabijam na długie wykałaczki. Układam na blaszce i wkładam na 15 min. do zamrażalnika. W tym czasie czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej: umieszczam szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski daję połamaną czekoladę. Banany maczam w rozpuszczonej czekoladzie trzymając za wykałaczki, a następnie otaczamy w orzechach. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
    Gotowe!

  28. Domowy krem pierniczkowy bez mleka, glutenu i cukru. Mniam!
    Potrzebne składniki:
    – 200 g pierniczków
    – 150 ml mleka roślinnego
    – 25 g roztopionego oleju kokosowego
    – 1 łyżeczka miodu
    – 1 łyżeczka masła orzechowego
    – 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
    – szczypta soli
    Wykonanie:
    Pierniki rozdrobnić w blenderze/malakserze. Następnie dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę.
    Gotowy krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

  29. Ciastka czekoladowe z czerwonej fasoli z pastą tahini. Jest to mój ulubiony deser i bardzo zdrowy. Takie ciasteczka są idealne zarówno jako zdrowa przekąska lub deser do kawki i herbaty, ale również jako drugie śniadanie na wynos. Mi wystarczą 3 takie ciacha i jestem najedzona na kolejne 3 godziny. Może również zastąpić jakiś posiłek. Jestem przekonana że każdemu by takie ciastka posmakowały

  30. Deser, który pokocha każde dziecko i dorosły to galaretka z owocami,
    bo wystarczy jeden łyk i każdy żyje marzeniami,
    o wszelkich troskach zapomina,
    rzuca się w wir zabawy i radosna jest jego mina.
    W takiej słodyczy pewien przepis się znajduje,
    który sprawia, że każdy dzieckiem się czuje:
    1 kilogram myślenia pozytywnego,
    1 łyżka uśmiechu słonecznego,
    szczypta dobrego nastroju i radości,
    10 kilo serdeczności,
    2 szklanki pozytywnej energii i humoru,
    aby szarą codzienność ubarwić – 1 litr koloru.
    Każdy kto ten deser spróbuje,
    wielką radość poczuje.
    Ten deser każdy pokocha za lekkość i delikatność, którą obdarowuje,
    za to, że każdego dnia słodko świat koloruje!
    Za wyśmienite rozkosze podniebienia
    i gorące serc uniesienia!
    Za to, że codzienny rytm nadaje,
    pozytywnie zaskakiwać nie przestaje!
    Za moc przygód i radości,
    za to, że jest lekiem na wszelkie dolegliwości!
    Za to, że humor poprawia
    i zawsze w wyśmienity nastrój wprawia!
    Za dużą dawkę pozytywnej energii i zabawy,
    za to, że innego znaczenia nabierają zwykłe sprawy!
    Za dziecięce wspomnienia sprzed lat,
    za to, że można spełniać marzenia i mieć u stóp cały świat!
    Za dzielenie się tym co najlepsze z całą rodziną
    i za to, że piękne chwile nigdy nie miną!
    Za to, że osładza życie,
    ten deser dzieci i dorośli kochają niesamowicie!

  31. Muffinki czekoladowe z kremem dyniowym pysznie smakują
    i na imprezki się serwują,
    dzieci i dorośli je wprost uwielbiają,
    bo wiele radości im sprawiają.
    Słodkie, pyszne kolorowe,
    jeden łyk i w siódmym niebie są moje kubki smakowe.
    Wszyscy goście się nimi zajadają,
    bo muffinki moc słodyczy i magię w sobie mają.
    A kiedy każda buzia roześmiana
    to imprezka będzie zawsze udana.
    Taka przekąska imprezę uratuje,
    poprawi humor i pozytywną energią doładuje.
    Muffinki dyniowo-czekoladowe
    Składniki:
    – 1 szklanka musu z dyni
    – 2 łyżki miodu
    – 1 jajko
    – 1/2 szklanki oleju kokosowego
    – 1/2 szklanki mąki migdałowej
    – 1/2 szklanki mąki ryżowej
    – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    – 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
    – 2 łyżki wiórków kokosowych
    – 2 łyżki kakao
    Przygotowanie:
    W misce wymieszać wszystkie składniki mokre (mus, „słodzik”, jajko, olej). W drugiej misce wymieszać składniki suche. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły się. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, następnie włożyć formy i piec muffinki około 30 minut.

  32. Wegańskie Ciasto Czekoladowe
    jest bardzo pyszne, lekkie i zdrowe!
    Przepis na ten smakołyk mam
    i teraz oto daję go Wam!
    Wegańskie Ciasto Czekoladowe
    Składniki:
    – 750 g ugotowanej czerwonej fasoli lub 3 puszki fasoli z puszki
    – 6 dużych bananów
    – ok. 70 g czarnego kakao
    – 2 łyżeczki cynamonu
    – szklanka brązowego cukru lub miodu
    – laska wanilii
    – wiórki kokosowe
    Przygotowanie:
    Miksujemy w blenderze czerwoną fasolę i banany, potem dodajemy pozostałe składniki i ziarenka wanilii i znów miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 minut. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Po wystygnięciu ciasto jest gotowe do jedzenia.

  33. Wegańskie Ciasto z Owocami
    Składniki na ciasto:
    *1,5 szklanki mąki pszennej
    *1 szklanka mielonych migdałów
    *1/4 szklanki siemienia lnianego mielonego
    *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    *1 łyżeczka sody oczyszczonej
    *0,5 szklanki syropu daktylowego
    *1 szklanka napoju migdałowego
    *1 łyżka octu jabłkowego
    *1/4 szklanki oleju z pestek winogron
    *2 brzoskwinie
    Na wierzch ciasta:
    *płatki migdałów
    *2 brzoskwinie
    Sposób przygotowania:
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite. Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

  34. Pomarańczowy sernik wegański z jagodami
    Składniki:
    Spód:
    280g orzechów włoskich
    180g suszonych daktyli
    szczypta soli
    Środek:
    500g orzechów nerkowca
    180ml świeżego soku pomarańczowego
    120ml syropu z agawy lub syropu klonowego
    150ml roztopionego oleju kokosowego
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    szczypta soli
    skórka starta z 1/2 pomarańczy
    Wierzch:
    150g jagód świeżych lub mrożonych
    Przygotowanie:
    Spód:
    Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Do blendera wsypujemy daktyle, orzechy i miksujemy. Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
    Środek:
    Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy na spód w blaszce, wyrównujemy. Sernik wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.
    Wierzch:
    Odłożone dwie łyżki masy przekładamy do blendera, dodajemy jagody i miksujemy. Masę jagodową wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub, jeśli użyliśmy świeżych jagód, możemy włożyć nawet do zamrażalnika. Ciasto przechowujemy w lodówce.

  35. Ciasto wegańskie z dynią
    Składniki:
    -3/4 szklanki purée z dyni
    -2/3 szklanki cukru
    -1/3 szklanki oleju
    -1/4 szklanki syropu daktylowego lub syropu klonowego
    -1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
    -2 łyżeczki cynamonu
    -1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    -3/4 łyżeczki zmielonych goździków
    -szczypta soli
    -2 szklanki mąki pszennej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 łyżeczki sody
    -1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
    -garść migdałów
    Sposób przygotowania:
    Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. Mokre składniki wymieszać z cukrem. Dodać mąkę z przyprawami, rodzynki i wymieszać krótko, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i poukładać migdały. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.

  36. Pyszny jabłecznik z kisielami przygotowuję,
    bo on słodkie wspomnienia z dzieciństwa przywołuje.
    Jeden łyk i czas się zatrzymuje
    uśmiech na twarzy wywołuje.
    Jabłecznik przywołuje słodkie chwile,
    kiedy wszelkie kłopoty zostawiałam w tyle,
    to mojego dzieciństwa czas kiedy radość jest w nas!
    Do tego wino Portada Medium Sweet pasuje idealnie,
    bo wydobywa smak niebanalnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close