Kompostuj i oszczędzaj! Darmowe warsztaty
W dobie szalejącej drożyzny każdy sposób na oszczędzanie jest bezcenny. Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA zaprasza do udziału w warsztatach, dzięki którym możemy nieco zaoszczędzić. W dniu 1 października w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (gm. Pleśna, pow. tarnowski) organizowane są bezpłatne warsztaty z kompostowania w ogrodzie. Warto uczestniczyć w spotkaniu, żeby nabyć wiedzę i praktyczne umiejętności.
– W trakcie warsztatów dowiesz się co można kompostować (kartony, odpadki kuchenne, trawa, siano etc.), jakie są metody kompostowania, co to jest kompost na gorąco (najszybsza możliwa metoda, zabija jaja ślimaków i patogeny), jakie są wady i zalety różnych kompostowników – zdradza Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA. Organizatorzy wymieniają też 5 korzyści z kompostowania: kłopotliwe odpady zamienisz w wartościowy produkt, płacisz mniej za wywóz śmieci, Twoje dzieci otrzymają darmową lekcję przyrody, wyhodujesz własne warzywa bez pestycydów – oszczędzasz na lekach, dbasz o zdrowie, nawet o 20% mniej pieniędzy zostawiasz w sklepie.
Podczas warsztatów będą poruszone następujące zagadnienia:
• Cechy żywej gleby. Rola mikroorganizmów glebowych i tlenu. Porównanie próbek gleby. Test słoikowy.
• Porównanie kompostu na zimno i kompostu na gorąco.
• Omówienie i przygotowanie (rozdrobnienie) materiałów do kompostowania: obornik, skoszona trawa, słoma, zrębki, liście, karton, odpadki kuchenne
• Przygotowanie pryzmy do kompostowania na gorąco: układanie warstw.
• Zasady natleniania i nawadniania pracującej pryzmy.
Szczegóły można uzyskać na facebookowych stronach Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, a także Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego