Przepisy

Grill Party z dziećmi w domu i ogrodzie – 4 smakowite przepisy

Wspólne chwile z dziećmi to dla wielu rodziców luksus, na który wcześniej nie mieli czasu. Ostatni rok pokazał, że tendencja może ulec całkowitej zmianie. Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej (Europejski Instytut ds. Równości Kobiet i Mężczyzn) w 2020 r. 40 proc. Europejczyków przeszło na pracę zdalną. Badania pokazują jednak, że nawet jeśli obydwoje partnerów pracowało z domu, to większość obowiązków domowych przejęły kobiety. W wyniku czego spędzały średnio 62 godziny tygodniowo opiekując się właśnie dziećmi. Dla porównania: mężczyźni spędzali na takiej opiece średnio 36 godzin w tygodniu*. Jak wykorzystać czas z dziećmi bardziej efektywnie? Mamy dla Was 4 smakowite przepisy na grillowe party!

Nadejście wiosny, a wraz z nim coraz dłuższe i cieplejsze dni są świetną okazją do organizacji urodzinowych przyjęć lub grilla w ogrodzie. Zabawa na świeżym powietrzu, przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, które potrzebują dużo ruchu i wiosennego słońca. Wspólne spędzanie czasu z przyjaciółmi możemy dodatkowo uświetnić pysznymi potrawami, które z jednej strony będą proste w przygotowaniu, a z drugiej zachwycą naszych gości swoim niezwykłym smakiem. Co więcej możemy je podać nie tylko w trakcie zabaw w ogrodzie, ale także podczas imprez organizowanych w domu. Wystarczy jedynie kilka składników i dobrej jakości sprzęty abyśmy mogli w kilka chwil wyczarować smakowity poczęstunek.

Grillowany kurczak teriyaki

Dokładny przepis znajdziesz na dole artykułu

Delikatne grillowane mięso kurczaka i słodko słony sos teriyaki są połączeniem, które pokocha każde dziecko i dorosły. Dzięki moczeniu mięsa w solance i użyciu mieszanki przypraw, kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Jeśli więc szukamy dania, które sprosta oczekiwaniom największych koneserów i najmniejszych niejadków, z całą pewnością powinniśmy postawić na kurczaka.

W jego przygotowaniu pomoże nam Steak House Grill 730 Party Time od Ariete. Z jego pomocą kurczak upiecze się szybko i równomiernie, a sama potrawa będzie zawierała zdecydowanie mniej tłuszczu.

Karkówka BBQ z sosem Worcestershire

Dokładny przepis znajdziesz na dole artykułu

Żaden grill nie może obejść się bez pysznej, soczystej karkówki. Rozpływające się w ustach mięso pokryte aromatyczną glazurą, będzie idealnie komponowało się z wiosennymi sałatkami i z całą pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Co więcej, karkówka sprawdzi się nie tylko podczas grilla, ale także w trakcie rodzinnego obiadu, gdzie możemy podać ją jako danie główne.

Kluczem do uzyskania głębokiego smaku tej potrawy jest odpowiednio długi czas marynowania mięsa i specjalna glazura, pełna aromatycznych dodatków. Zanim przystąpimy do pieczenia karkówki powinniśmy ją wcześniej moczyć w kąpieli wodnej przez przynajmniej 12 h. Dzięki temu mięso stanie się delikatniejsze i bardziej soczyste.
Wykorzystując grill wertykalny nie tylko błyskawicznie upieczemy mięso, ale ograniczymy również ilość znajdującego się w daniu tłuszczu. Jest to ogromny atut w momencie, gdy przygotowujemy imprezę dla dzieci. Zdrowa i zbilansowana dieta jest w tym wieku bardzo ważna.

Burger w amerykańskim stylu z bazyliowym pesto

Dokładny przepis znajdziesz na dole artykułu

Jednym z najbardziej znanych i lubianych burgerów jest oczywiście burger z wołowiną. Delikatne mięso, aromatyczny sos i warzywne dodatki sprawiają, że niezmiennie jest on prawdziwą gwiazdą przyjęć, uwielbianą przez wszystkie dzieci.

Jeśli chcemy nieco urozmaicić i odświeżyć tą klasykę, możemy do mięsa na kotlety dodać czerwoną cebulkę, korniszony i sosy. Dzięki temu podkreślimy jego smak, a dodatkowo zapewnimy naszym małym gościom kolejną porcję warzyw.

Przygotowanie burgera jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Zielony sos z bazyliowym pesto nada mu lekkości, a ulubione warzywa i mozzarella dopełnią smak całej potrawy. Co więcej z Hamburger Maker 185 Partytime, już w 10 min idealnie podsmaży kotlety i podgrzejemy bułki.

Zielony Wegeburger

Dokładny przepis znajdziesz na dole artykułu

Dla dzieci, które są na diecie wegetariańskiej lub chcą spróbować czegoś nowego, możemy przygotować burgery z kalafiora. Pomimo tego, że w ich przygotowaniu nie wykorzystujemy mięsa, burgery nadal są bardzo smaczne i sycące.

Kotlet na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki tj. ogórek, pomidory lub sałata.

Do przygotowania tej potrawy również możemy użyć Hamburger Maker, który w zaledwie 8 minut upiecze nasze warzywne kotlety.

Już teraz skorzystaj z autorskich przepisów od Ariete, które sprawią, że wspólne gotowanie na domowe przyjęcia, będą smakowały jeszcze lepiej.

*Źródło: https://eige.europa.eu

Ariete | Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

PRZEPISY: Ariete | Dwór Korona Karkonoszy

Grillowany kurczak teriyaki

Potrzebny sprzęt: Steak House Grill 730 Party Time

Składniki:

  • 0,8 kg udka z kurczaka
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 50 ml oleju

Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soli

Glazura:

  • 0,1 kg sosu teriyaki
  • 5 ząbków czosnku (przetarty)
  • 2 g kolendry w ziarnach (roztarta)
  • Sok z 1 limonki
  • 50 g cukru brązowego

Wykonanie:

1. Udka z kurczaka wyluzuj z kości (wyjmij kości z podudzi).
2. Wodę wymieszaj z solą i włóż do niej udka. Następnie odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
3. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj.
4. Mieszankę przypraw rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
5. Po wyjęciu kurczaka z solanki, mięso opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
6. Osuszone udka natrzyj mieszanką przypraw i olejem.
7. Udka nakłuj na długie patyczki do szaszłyków.
8. Rozgrzej grilla (najlepiej wertykalnego) i opiekaj udka ok. 20 minut.
9. Na 5 minut przed końcem grillowania, udka wyjmij i posmaruj wcześniej przygotowaną glazurą. Następnie włóż ponownie do pieczenia na ostatnie kilka minut.

PORADA: Najlepiej smakuje podany z ryżem jaśminowym.

Karkówka BBQ z sosem Worcestershire

Potrzebny sprzęt: Steak House Grill 730 Party Time

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 l wody
  • 30 g soli
  • 5 g cukru brązowego

Glazura:

  • 5 g czosnku suszonego
  • 20 g cukru brązowego
  • 25 ml whisky (dowolnej)
  • 120 g ketchupu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • Kilka kropel tabasco
  • Szczypta kolendry mielonej
  • Szczypta gorczycy mielonej

Wykonanie:

1. Na początku karkówkę wyporcjuj na plastry grubości ok. 1,5 cm.
2. Wodę wymieszaj z solą i cukrem, a następnie włóż do niej mięso. Całość odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
3. Po wyjęciu karkówki z wody, mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
4. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj i wrzuć do nich plastry karkówki na ok. 1 godzinę.
5. Mięso piecz w grillu wertykalnym ok. 15-20minut i co jakiś czas smaruj glazurą.

Burger wołowy z pesto bazyliowym

Potrzebny sprzęt: Hamburger Maker 185 Partytime

Składniki na 4 szt.:

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 600 g wołowiny mielonej np. rostbef
  • 4 ogórki korniszony
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 żółtka
  • Do smaku: sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 pomidor (plastry)
  • 1 cebula czerwona (w plasterkach)
  • 50 g rukoli
  • 1 mozzarella (kulka)

Sos:

  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • 100 g majonezu
  • 30 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Korniszony i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa z pozostałymi składnikami.
Dopraw do smaku i wymieszaj.

Formuj kotlety grubości ok. 1,5-2 cm i grilluj ok. 8-10 minut.

Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Bułki przekrój na połówki i przypiecz na podgrzewaczu do pieczywa.

Na koniec, bułkę posmaruj sosem bazyliowym, nałóż rukolę, kotlet burgera, plastry mozzarelli i pozostałe warzywa.

Całość polej sosem.

Wegeburger z kalafiora

Potrzebny sprzęt: Hamburger Maker 185 Partytime, blender lub mikser

Składniki na 8 szt.:

  • 8 bułek do hamburgerów
  • 1 kalafior
  • ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mieszanka przypraw:

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

Sos:

  • 100 g majonezu
  • 30 g jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20 g startego parmezanu
  • 20 g orzeszków pinii
  • 1 pęczek świeżej bazylii

Dodatki:

  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 8 liści sałaty

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180* C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
  3. Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
  4. W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
  6. Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
  7. Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
  8. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  9. Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
  10. Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
  11. Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.

PORADA: Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.

Koronawirus w Krakowie
Tagi
Kraków Portal

Kobieta w Krakowie

Portal dla kobiet w Krakowie - zdrowie, uroda, biznes, dom, rodzina, macierzyństwo, prawo, podróże, psychologia - wydarzenia i konkursy

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *