Domowe mini spa

Gałka muszkatołowa – zastosowanie w domowej pielęgnacji

Gałka muszkatołowa – przyprawa, którą kojarzymy z aromatycznych ciast piernikowych to nasiona muszkatołowca korzennego, drzewa pochodzącego z pięknych Wysp Banda, zwanych Wyspami Korzennymi(archipelag Moluki w Indonezji). Obecnie uprawy muszkatołowca znajdują się na Cejlonie, Sumatrze, Wyspach Kanaryjskich w Brazylii oraz w Indiach.

Gałka muszkatołowa pochodzi z pięknych wysp Banda | Fot. Georgina and Co. | allengeorgina.wordpress.com

Pierwsze znane nam wzmianki o zastosowaniu gałki muszkatołowej pochodzą z VI wieku naszej ery kiedy została sprowadzona z Indii do Konstantynopola. Jednak rozpowszechnienie przyprawy na terenie Europy nastało kilkaset lat później, w momencie przejęcia handlu gałką przez Francuzów.

Właściwości

Gałka muszkatołowa na stałe zadomowiła się w kuchniach na całym świecie ze względu na swój intensywny korzenny aromat i intensywny słodki smak. Jest kluczową przyprawą do ciasta piernikowego, ale stosujemy ją również do mięs, makaronów, szpinaku, a nawet do koktajli.

Jednak na dalekim wschodzie popularność tej przyprawy wynikała głównie z jej właściwości medycznych, stosuje się ją do leczenia chorób oskrzelowych, wzdęć, bezsenności, a nawet reumatyzmu. Jeżeli zamierzacie stosować gałkę w celach zdrowotnych, uważajcie! Jej nadmiar może skutkować zaburzeniami świadomości i halucynacjami.

Zastosowanie w domowym mini spa

Gałka muszkatołowa ma też zastosowanie w kosmetologii, możemy ją znaleźć nie tylko w profesjonalnych kosmetykach takich jak balsamy czy kremy, ale możemy ją również wykorzystać w domowej pielęgnacji. Nasiona muszkatołowca wykazują właściwości ściągające, antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu maseczki z ich wykorzystaniem są idealne dla cery tłustej i trądzikowej. Natomiast olejki z gałki muszkatołowej znajdują zastosowanie w pielęgnacji włosów, ograniczając ich wypadanie, a także w pielęgnacji skóry dojrzałej dzięki pobudzaniu regeneracji komórek i spłycaniu delikatnych zmarszczek.

Peeling złuszczający z gałki muszkatołowej

Do przygotowania peelingu potrzebujemy:

  • pół łyżki świeżej, startej gałki muszkatołowej,
  • łyżka mleka.

W miseczce dokładnie mieszamy gałkę muszkatołową i mleko, nakładamy na oczyszczoną twarz delikatnie wmasowując miksturę, którą pozostawiamy na twarzy na ok. 10 minut i spłukujemy ciepłą wodą.

Dzięki tak prostej miksturze uzyskujemy efekt naturalnej mikrodermabrazji. Gałka muszkatołowa doskonale odżywi głębsze warstwy skóry, natomiast zwarty w mleku kwas mlekowy pomoże usunąć martwy naskórek, oczyści pory oraz doskonale nawilży skórę.

Tak przygotowany domowy zabieg jest idealny dla cery tłustej i trądzikowej ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne gałki muszkatołowej ale doskonale sprawdzi się również dla cery suchej(odżywienie i nawilżenie) jak również dla cery normalnej.

Tagi
Kobieta w Krakowie - Portal dla kobiet

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj również tutaj
Close
Back to top button
Close