Dieta
-
Dieta dobra dla wzroku
Choć większość z nas stara się dbać o oczy, nosząc okulary czy unikając wpatrywania się w ekrany, często zapominamy o…
Czytaj dalej -
Superfoods z polskich pól – siemię lniane, jarmuż, rokitnik i inne
Moda na zdrowe odżywianie i tak zwane superfoods nie słabnie. Półki sklepów ze zdrową żywnością uginają się pod ciężarem egzotycznych…
Czytaj dalej -
Jak włączyć do diety więcej roślin strączkowych bez obciążenia układu trawiennego?
Rośliny strączkowe to prawdziwa skarbnica białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy cynk.…
Czytaj dalej -
TARO Jak smakuje, uprawa, właściwości, przepisy, Mąka Eddo
Taro jest rośliną zielną z rodziny obrazkowatych (Araceae). Pochodzi z rejonów tropikalnych i subtropikalnych Azji, Afryki i Oceanii, ale jest…
Czytaj dalej -
Zasady zdrowego odżywiania, które pokochasz – przewodnik „Diety TOP”
Zdrowe odżywianie to nie tylko trend, ale także świadomy wybór, który może poprawić jakość naszego życia, wspierając zdrowie i dobre…
Czytaj dalej -
Tumbo – jak smakuje? Uprawa, właściwości, przepisy
Tumbo, która nazywa się botanicznie Passiflora tarminiana. Jest to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych (Passifloraceae), pochodzący z Ameryki Południowej, zwłaszcza…
Czytaj dalej -
Agata Lewandowska: Aronia mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy…
Czytaj dalej -
Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo.…
Czytaj dalej -
Wigilia. Smażony karp i grzyby? Są zdrowsze opcje
Karp to źródło wysokiej jakości białka, witamin i kolagenu, który lubią nasze stawy, kości i skóra. Na wigilijny stół podajmy…
Czytaj dalej -
Wężymord / Skorzonera – skład, właściwości, zastosowanie
Skorzonera (Scorzonera hispanica) to roślina z rodziny astrowatych (Asteraceae). Pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego, a jej naturalnym środowiskiem występowania…
Czytaj dalej