
Ciasto Ube Cake PRZEPIS na filipiński przysmak z Ube
Przywitajcie Ube Cake – egzotyczną potrawę, której korzenie sięgają aż do Filipin. Ube Cake to tradycyjne ciasto filipińskie, które zdobyło popularność na całym świecie. Głównym składnikiem Ube Cake, jak sama nazwa wskazuje, jest ube – fioletowy ziemniak, który jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej, szczególnie na Filipinach. Ube jest ceniony nie tylko za swoją unikalną, słodkawą i orzechową nutę smaku, ale także za zdrowotne właściwości, takie jak wysoka zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów.
Ciasto Ube Cake – Przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka (2 kostki) masła, roztopionego
- 2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka puree z ube
Na krem ube:
- 1 szklanka masła, miękkiego
- 4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki puree z ube
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj formę do pieczenia (masło + mąka).
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W dużej misce ubij roztopione masło z cukrem, a następnie dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając po każdym dodaniu.
Dodaj mleko, ekstrakt z wanilii i puree z ube, mieszaj aż składniki się połączą.
Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 60 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia.
Krem ube:
Ubij masło na jasny kolor, a następnie dodaj cukier puder, puree z ube, ekstrakt z wanilii i sól, ubijając aż do połączenia. Gdy ciasto jest całkowicie ostudzone, rozprowadź krem ube na wierzchu.
Ciasto Ube jest wyjątkowo smaczne, wilgotne i pełne smaku ube. Idealne na różnego rodzaju okazje. Ciesz się tym cudownym, egzotycznym deserem!
Gdzie kupić ube by zrobić ciasto ube…