Uroda

Bakuchiol – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Bakuchiol – nazwa, która coraz częściej pojawia się na etykietach wielu kosmetyków. Czym jest bakuchiol i jakie ma właściwości?

Bakuchiol to substancja pozyskiwana z nasion rośliny Psoralea carylifolia(roślina jednoroczna, osiągająca 50-90cm wysokości), występującej m.in. w Indiach i na Sri Lance, gdzie od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej, m.in. do leczenia stanów zapalnych.

Właściwości Psoralea carylifolia znane były od setek lat, ale sam bakuchiol został po raz pierwszy wyizolowany z nasion rośliny w 1968 roku, a jego pierwszą pełną syntezę przeprowadzono w 1973 roku. Pierwszy raz został wykorzystany komercyjnie w 2007 roku, kiedy to został wprowadzony na rynek pod nazwą handlową Sytenol.

Psoralea corylifolia

Bakuchiol – jakie ma właściwości, jak działa

Bakuchiol jest określany mianem naturalnej alternatywy dla retinolu, czyli dla jednego z najskuteczniejszych produktów przeciwstarzeniowych. Pomimo braku strukturalnego podobieństwa do retinolu, stwierdzono, że Bakuchiol ma jego funkcjonalność dzięki podobnej do retinolu regulacji ekspresji genów.

W 2018 roku badanie kliniczne z udziałem 44 ochotników opisywane przez British Journal of Dermatology wykazało, że Bakuchiol jest porównywalny z retinolem pod względem zdolności do poprawy fotostarzenia (zmarszczki, przebarwienia), ale wykazuje się większą tolerancją wobec skóry wrażliwej, co stanowi dużą przewagę w porównaniu do retinoidów.

Bakuchiol posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, hamuje wzrost bakterii odpowiedzialnych za powstawanie trądziku, zwalcza wolne rodniki odpowiadające za starzenie się skóry, reguluje produkcję sebum i przede wszystkim spowalnia degenerację elastyny i kolagenu, opóźniając tym samym proces starzenia się skóry.

Bakuchiol – na trądzik, na przebarwienia

Bakuchiol bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu trądziku, hamując wzrost bakterii, jak również przy walce z przebarwieniami powodując zmniejszenie rozmiarów melanocytów i ilości melaniny, co pozwala na eliminację przebarwień i równomierne poprawienie kolorytu skóry.

Co istotne, tak jak wspominaliśmy na początku, bakuchiol cechuje się dużo większą tolerancją przy skórze wrażliwej, reaktywnej i problematycznej, unikniesz dzięki temu podrażnień i zaczerwienionej skóry. Może być alternatywą dla peelingów chemicznych i to całoroczną, gdyż nie powoduje foto uczuleń.

Bakuchiol pojawia się jako składnik w kremach przeciwzmarszczkowych i przeciwtrądzikowych, można go jednak kupić również osobno jako surowiec kosmetyczny i wykorzystać w domowej pielęgnacji.


Źródła: Mehta, G.; Nayak, U.Ramdas; Dev, Sukh (January 1966). “Bakuchiol, a novel monoterpenoid” | Chaudhuri RK, Bojanowski K (2014). “Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti-aging effects” | Lim, Sun-Hye; Ha, Tae-Youl; Kim, Sung-Ran; et al. (2008). “Ethanol extract of Psoralea corylifolia L. and its main constituent, bakuchiol, reduce bone loss in ovariectomised Sprague–Dawley rats”. British Journal of Nutrition.

Koronawirus w Krakowie
Tagi
Kraków Portal

Kobieta w Krakowie

Portal dla kobiet w Krakowie - zdrowie, uroda, biznes, dom, rodzina, macierzyństwo, prawo, podróże, psychologia - wydarzenia i konkursy

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *