Rodzina

Kuchnia siedliskiem bakterii

To w pobliżu zlewu, na roboczych blatach i na… zmywakach do naczyń osiada w kuchni najwięcej bakterii. Biorą się m.in. z ziemi, w której rosły warzywa, z których przygotowujemy posiłek, surowego mięsa i jajek. Unoszą się w aerozolu nad zlewem.

Wiele patogenów ma budowę, która sprzyja przyczepianiu się do powierzchni w kuchni. Bardzo lubią plastikowe deski do krojenia, dlatego nie jest najlepszym pomysłem używanie ich do krojenia surowego mięsa. Lubią też gąbki.

Jak utrudnić życie bakteriom w kuchni?

•    zmywaki zmieniać często, nie używać ich nigdy dłużej niż dwa tygodnie,
•    używać innej deski do krojenia warzyw, innej – surowego mięsa, innej – do pieczywa, wędlin i serów,
•    mieć osobny nóż do krojenia surowego mięsa,
•    nie kroić tym samym nożem warzyw i pieczywa czy wędlin,
•    surowe jajka przed użyciem sparzyć przez 10 sekund gorącą wodą,
•    często myć ręce detergentem, zwłaszcza po krojeniu surowego mięsa, dotykaniu surowych jaj, obieraniu surowych warzyw,
•    nie używać tego samego zmywaka czy ściereczki do wycierania blatu i mycia przedmiotów takich, jak talerze, sztućce, kubki, szklanki
•    deski, na których kroimy surowe mięso i surowe warzywa, sparzyć po wymyciu gorącą wodą.

Justyna Wojteczek (Zdrowie PAP)

Pokaż więcej

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *