Zdrowie

Dlaczego stosowanie słodzików bez kalorii może nadal prowadzić do cukrzycy i otyłości? Już wiadomo!

Zwiększona świadomość konsekwencji zdrowotnych spożywania zbyt dużej ilości cukru spowodowała gigantyczny wzrost spożycia sztucznych słodzików o zerowej kaloryczności w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Jednak nowe badania wskazują, że zamienniki cukru mogą również powodować zmiany zdrowotne związane z cukrzycą i otyłością, co sugeruje, że przejście z diety zwykłej na dietetyczną ze słodzikami może nie być najlepszym rozwiązaniem dla zdrowia człowieka.

Sztuczne słodziki są jednym z najczęstszych dodatków do żywności na całym świecie, często spożywanym w diecie i bezalkoholowych napojach gazowanych i innych produktach.

To nowe badanie jest największym jak do tej pory śledzącym zmiany biochemiczne w ciele człowieka po spożyciu cukru lub substytutów cukru. Badacze przyjrzeli się także wpływowi na zdrowie naczyń krwionosnych, badając, w jaki sposób substancje wpływają na ich wyściółkę. Badania przeprowadzono na szczurach i in-vitro w hodowlach komórkowych.

„Pomimo dodania do naszych codziennych diet sztucznych słodzików, nastąpił drastyczny wzrost otyłości i cukrzycy” – powiedział dr Brian Hoffmann, doktor habilitowany na wydziale inżynierii biomedycznej w Medical College of Wisconsin i Marquette University. „W naszych badaniach zarówno cukier, jak i sztuczne słodziki wydają się wykazywać negatywne skutki związane z otyłością i cukrzycą…”

Doktor Hoffmann przedstawił wyniki badań na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego podczas Konferencji Experimental Biology, która odbywa się w dniach 21-25 kwietnia w San Diego w USA.

Zespół karmił szczury produktami bogatymi w glukozę lub fruktozę (rodzaje cukru) oraz aspartam lub acesulfam potasowy (najpopularniejsze, bezkaloryczne sztuczne słodziki). Po trzech tygodniach naukowcy zauważyli znaczące różnice w stężeniach biochemicznych tłuszczów i aminokwasów w próbkach krwi.

Wyniki sugerują, że sztuczne słodziki zmieniają sposób, w jaki organizm przetwarza tłuszcz i pobiera z nich energię. Ponadto odkryli, że potas z acesulfamu gromadził się we krwi, a wyższe stężenia potasu ma szkodliwy wpływ na komórki, które wyścielają naczynia krwionośne.

Co gorsze, cukier czy sztuczne słodziki?

Naukowcy ostrzegli, że wyniki nie dają jednoznacznej odpowiedzi, a pytanie wymaga dalszych badań. Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cukru w ​​diecie wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Badanie sugeruje jednak, że wysoki poziom sztucznych słodzików również wiąże się z takim ryzykiem.

Pokaż więcej

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *